Voor Louis van Gaal moeten de omstandigheden voor zijn spelers optimaal zijn. Dus wil hij op de trainingsvelden van zijn nieuwe club Manchester United exact dezelfde grasmat als in het stadion ligt. Daarvan profiteert het Nederlandse bedrijf Desso.

Het tijdperk Van Gaal bij Manchester United kent een vliegende start. Woensdag won zijn ploeg de eerste oefenwedstrijd van het seizoen met 7-0 van L.A. Galaxy.

Er is de Nederlandse trainer een hoop aan gelegen om dit jaar goed te presteren en de nare smaak van voor de zomer weg te spoelen bij de Noord-Engelse club. Toen eindigde Manchester United slechts op de zevende plek in de competitie en moest het lijdzaam toezien hoe stadsrivaal City zich tot landskampioen kroonde.

Veel wind op trainingsveld

Dat moet dit jaar anders. De 62-jarige Van Gaal, die de ontslagen coach David Moyes opvolgde, zit nu aan de knoppen. En dat merken ze gelijk in Manchester. De omstandigheden moeten optimaal zijn voor de spelers en dat kan in de kleinste details zitten.

Bij de eerste training vorige week viel het Van Gaal meteen op dat het trainingscomplex in Carrington een winderige aangelegenheid was. “Ik heb gevraagd om daar iets aan te doen”, aldus Van Gaal op de clubsite. “Het veld ligt nu geheel open, waardoor de spelers veel wind vangen. Wind is niet de grootste vriend van de spelers.” Manchester United laat nu bomen planten om het veld te beschutten.

Nieuwe hybride grasmat

Deze week formuleert Van Gaal een nieuwe eis: de grasmat op het trainingscomplex moet dezelfde zijn als die in het stadion van Manchester. En dat betekent kassa voor het Nederlandse Desso, schrijft Het Financieele Dagblad donderdag.

Het uit het Brabantse Oss afkomstige bedrijf maakt sinds 1980 kunstgras en levert inmiddels 'groene lakens' aan vele clubs en stadions ter wereld. Populairst is de hybride grasmat, waarbij het natuurgras is verstevigd met kunstgrasvezels die 18 centimeter diep in de grond worden geïnjecteerd.

Dit zogeheten GrassMaster-systeem ligt bijvoorbeeld in het Wembley-stadion in Londen. Maar ook clubs als Bayern München, Liverpool en Manchester United voetballen op een hybride grasmat. Het speelveld is door de kunstvezels stabieler, vlakker en een duurzamer dan een standaardgrasmat.

Order van 700 duizend euro

Van Gaal wil het GrassMaster-systeem ook laten installeren op het trainingscomplex, dat een oppervlakte heeft van zo'n 20 duizend vierkante meter. Dat levert een aardig zakcentje op voor Desso. De klus gaat rond de 700 duizend euro kosten.

De komst van Van Gaal bij Manchester United werpt dus vruchten af voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nu kijken of Nederlandse voetbalclubs ook kunnen profiteren door een aantal spelers te slijten. Verdediger Stefan de Vrij van Feyenoord zou hoog op het verlanglijstje van Van Gaal staan.

Lees ook

Sorry Louis, maar Real Madrid is de grootste club ter wereld

'FIFA verdubbelt in het geheim salarissen van 25 bestuursleden'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl